Open Source software

Open Source staat tegenover de zogenaamde proprietary software (Closed Source). Het kent ten opzichte daarvan aantrekkelijke voordelen die bij vernieuwing, uitbreiding en vervanging van software serieus het overwegen waard zijn. U kunt dan denken aan zaken als:

Initiële investering
Bij de keuze voor Open Source software is geen sprake van de vaak torenhoge initiële (!) investeringskosten. De besparingen daarop kunnen worden ingezet voor andere ontwikkelingen of mogelijke verbeterpunten binnen de organisatie.

Licenties en aantallen
Bij de keuze voor Open Source software is niet langer sprake van de vaak beklemmende licentie-beperkingen voor wat betreft het aantal gebruikers.

Ontwikkelingsmogelijkheden
Bij de keuze voor Open Source software is in veel gevallen (afhankelijk van het pakket, toepassing en gebruik in de markt) sprake van een breed ontwikkelingskader. Met als gevolg dat vaak sneller sprake is van een uitbreiding qua functionaliteiten.

Wensen/eisen
Bij aanschaf van een softwarepakket ten behoeve van een bepaald bedrijfsproces blijft overeind dat de afnemer zelf een helder beeld moet hebben van de (gedetailleerde) processen die ingevuld moeten worden. Dat blijft garantie voor succes!

Kennis
Bij de keuze voor Open Source software blijft onverlet dat IT-ers in eigen huis zich de functionaliteit en techniek eigen moeten maken. Tenzij sprake is van outsourcing van de ontwikkeling, inrichting en het onderhoud.

Onderhoud
Bij de keuze voor Open Source software is het goed om rekening te houden met de externe support mogelijkheden die de markt biedt. Evenals de acceptatie van die software in de markt.

Gratis of niet
Veel open source pakketten zijn ‘gratis’. In de praktijk komen echter ook commerciële mogelijkheden voor: betaalde add-ons, het basispakket is gratis, een meer geavanceerde versie kan men onder licentie aanschaffen. Ook licenties voor technische en/of functionele support zijn verkrijgbaar. Een pré als het gaat om bedrijf kritische applicaties. Op die manier garanderen organisaties zich van de werking van de applicaties en integriteit van de software.